6. konferencia - Kollektív bűn és az Európai Unió - Megsértik a Benes dekrétumok következményei az EU jogrendjét?

A Konrád Adenauer Alapítvány, a KDNP Munkacsoport Kommunizmus bűnei meghívja a 2013. november 6.-i szimpóziumára.

Hogyan lett a Benes-dekrétumok által rögzített kollektív bűnösség alapja az 1945-46-os erőszakos lakosságcseréknek és deportációknak. Politikai és jogi hatásai a Szlovák Köztársaságban máig érvényes dekrétumoknak. Az Európai Unió jogrendje és a Szlovák Köztársaságban mai napig ható Benes dekrétumok viszonya.

Az előadásokat pódiumbeszélgetés követi az előadókkal.

Helyszín: Gellért szálló, Teaszalon
1111 Budapest, Szt. Gellért tér 1.
Időpont: 2013. november 6, 15.00 óra

Program
14:30 - Regisztráció
15:00 - Bevezető és köszöntések

  • Eötvös Péter, KDNP
  • Frank Spengler, Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodájának vezetője
  • Dr. Rétvári Bence, államtitkár Közigazgatási és igazságügyi Minisztérium

15:40 - Dr. Szakály Sándor, Tudományos Rektorhelyettes, NKE
Szakály Sándor bemutatja a dekrétumokat megelőző évek történelmi hátterét, különös tekintettel Benes és a Szovjetunó közötti tárgyalásokra. Az előadás jóval túlmutat a Kassai Kormányprogram ismertetésén.
16:10 - Dr. Horváth Attila, Intézetvezető Egyetemi Docens PhD, NKE-KTK
A jogtörténész előadásában foglalkozik a Dekrétumok jogforrási jellegével, majd bemutatja azok hatásait, végül kitér a konszolidációs időszakra is.
16:45 - Dr. Zinner Tibor, Egyetemi tanár, tudományos főmunkatárs OKRI,
A magyarországi németség szülőföldjéről elűzése, az ún. kitelepítés, a második világháborút követően a legkiemelkedőbb a korszak adminisztratív, százezreket sújtó, önkényeskedéssel és kisajátítással zajló kényszerintézkedései közül.
Az előadó a hazai s a nemzetközi összefüggések elemzésével mutatja be a történelmi hátteret, a politikai döntési folyamatokat és azok főszereplőit.
17:10 -  Kávészünet
17:30 - DR. Korom Ágoston, tanársegéd, NKE
A dekrétumok jelenlegi hatásainak uniós joggal való összeegyeztethetőségéről fog beszélni. Kitér a szlovák kormány álláspontjának bemutatására az uniós rendelkezésék fényében.
Az oktató több -  témával kapcsolatos - Európai Bizottsági választ, és jelenlegi szlovák törvényt és gyakorlatot elemez, amelyek sérthetik az Európai Unió Jogát.
17:55 - Dr. Csaba Pákozdi, Docens, Károli Gáspár Református Egyetem, Jog és Államtudományi Kar, Főosztályvezető: Külügyminisztérium,
Az előadó kísérletet tesz a rendszerváltozást követő években a Dekrétumokat övező viták hátterének bemutatására, különös tekintettel a 2007-es határozatra, és az uniós csatlakozással kapcsolatos vitákra. Végül egy gyakorlati esettel kapcsolatos jogvitát ismertet.
18:25 - Pódiumbeszélgetés
19:00 - Zárszó

Kérjük, a részvételi szándékot emailen, legkésőbb november 1.-ig bejelenteni szíveskedjenek.
Csak regisztrált vendégeknek tudunk helyet biztosítani

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.